til lærersider

Romeo og Julie

Ballet af den russiske komponist Prokofieff. Den  blev skrevet 1936 på bestilling fra Bolschoiballetten.
Urpremiere 30. december 1938 i Brno i Tjekoslovakiet, det nuværende Tjekkiet.
1. sats af orkestersuite nr. 2 opus 64
Det stykke af Romeo og Julie, I skal høre, findes ikke i helt den samme udgave i selve balletten.

Prokofieff satte i alt 3 suiter sammen af balletmusikken. Til koncerten spiller orkestret første sats af 2. suite.

Suiten  blev uropført i 1937.
Læs her om
 Hør satsen på youtube  åbner i nyt vindue

Handlingen

De to rige familier i Verona, familien Capulet og familien Montague, er bitre fjender. Hver dag kan man på gaden se medlemmer af de to familier i kamp.

På et maskaradebal ser den unge Romeo Montague den kun 14-årige Julie, og det er kærlighed ved første øjekast – og den er gengældt! Romeo er ellevild af glæde, indtil han finder ud af, at hun hedder Capulet til efternavn. Så begynder problemerne. Men de to unge bryder alle regler og gifter sig i hemmelighed. Ingen anden end Julies amme ved noget om det.

Mens Romeo kommer i vanskeligheder og må forlade Verona, beslutter Julies forældre, at hun skal giftes med den unge adelsmand.


Fortvivlet beder Julie sin skriftefader, munken Lorenzo, om råd. Hun truer med at dræbe sig selv, men Lorenzo blander en drik til hende, en drik, der får hende til at sove så fast i to døgn, at man tror, hun er død.

Romeo hører at Julie er død. Han iler tilbage til Verona og ser hende ligge i Capulet familiens kapel. Han drikker gift og lægger sig ved siden af hende.

Da Julie lidt efter vågner og ser den døde Romeo, bliver hun ude af sig selv, tager hun en rusten dolk og stikker sig ihjel.

De to familier indser hvad deres strid er skyld i og stifter fred med hinanden.
til top

Romeo og Julie - en tidløs historie

- en gammel historie
Historien om Romeo og Julie er den mest berømte ulykkelige kærlighedshistorie nogensinde. Shakespeare skrev sit berømte skuespil omkring 1596, men det var ikke ham selv, der fandt på den. Han havde den fra et digt, skrevet ca. 40 år tidligere - af Athur Brooke, som heller ikke selv havde fundet på historien.

Den tidligste fortælling om fejden mellem to velhavende slægter i Verona i Italien er fra 1476. Det kan godt have været en sand historie, for der var store stridigheder mellem de rige familier i Verona dengang. Sand eller ej – Julies balkon vises frem for tusinder af turister hvert år.


- en nutidig historie
Der er lavet utrolig mange udgaver af Romeo og Julie tragedien. Der er operaer, balletter, musicals (West Side Story) og mange, mange film.

Den gamle historie om Romeo og Julie er ofte gjort nutidig og handler om den verden, vi lever i i dag. Der er stadig mange mennesker, der er ulykkeligt forelskede og måske ikke kan få hinanden. Tænk bare på en dansk hverdag, hvor det kan være problematisk, at to mennesker fra hver deres etniske og kulturelle baggrund bliver forelskede.

Kan du komme i tanke om en meget aktuel sag, der faktisk er en Romeo og Julie-historie?

Det er dog først og fremmest Shakespeare, vi kan takke for at historie er blevet så kendt. Og det er først og fremmest hans skuespil, der sættes op igen og igen på teatre hele verden over.
shespeare på dansk wikipedia Om Shakespeare på dansk Wikipedia.
 Portræt af Shakespeare.
film Russisk side med mange billeder fra film og en oversigt over de film der er lavet over historien op til 1999.
til top

Balletten bliver til

Da Prokofieff var ved at vende tilbage til Sovjetunionen, ville Kirovballetten bestille en ballet hos ham, og man diskuterede hvilken historie, den skulle skrives over. Prokofieff foreslog Romeo og Julie, men det syntes direktøren ikke var en god idé på grund af den tragiske slutning – ”døde mennesker danser ikke!”

I stedet blev man enige om historien om Askepot., Men Profofieff ønskede stadig at lave en ballet over Romeo og Julie.

På Bolschoi-teatret i Moskva var der ingen betænkeligheder og Prokofieff skrev kontrakt.. Prokofieff skrev i løbet af 1935 musikken. Men nu syntes man pludselig på Bolschoi , musikken var umulig at danse til, og de brød kontrakten.

Prokofieff gav ikke op. Han omarbejdede værket, som havde premiere i den tjekkiske by Brno 30. december 1938. Stor succes! Og så ville både Kirov- og Bolschoiballetten gerne sætte Romeo og Julie op. I Leningrad blev den danset af Kirovballetten første gang i 1940. I Moskva blev man nødt til at vente til efter krigen og først i 1946 havde den premiere på Bolschoiteatret.

Musikken blev dog kendt før balletten. Prokofieff brugte den i to suiter for orkester (0pus 64 a og b) og i en serie på 10 stykker for klaver.

Suiterne blev spillet i 1936-37 og er nu noget. af  Prokofieffs mest spillede musik.
Pile - pil-op rød

Berømt i hele verden

Både i Leningrad og Moskva blev Prokofieffs Romeo og Julie godt modtaget af publikum. Der var ikke mange fra Vesten, der havde lejlighed til at se de to russiske opsætninger, og derfor varede det nogle år inde balletten blev sat op uden for Sovjetunionen.

I Danmark blev Prokofieffs Romeo og Julie danset allerede i 1955. Det var den engelske koreograf Sir Frederick Ashton, der stod for opsætningen. Den forestilling blev berømt i hele balletverdenen, og den var med til at gøre Romeo og Julie-balletten kendt uden for Sovjetunionen. Godt 20 år senere blev den danset på Det Kongelige Teater igen – i en ny, men lige så berømt udgave (sat op at koreografen John Neumeier).
liste over kendte balletopsætninger En liste over de mest kendte Romeo og Julie-balletter. Du kan se, det ikke er alle forestillingerne, der bruger Prokofieff musik..
til top

Om Musikken

Indledning  
Eks.1
Beskriv dette klip med ord.
eks. 1
De to familier
Den første  familie (måske familien Montague) eks. 2
eks. 2
Den anden familie (måske familien Capulet) eks. 3
eks. 3
Beskriv med ord forskellen på de to familiers musik
Spørgsmål 1
En af familierne har ikke sin musik for sig selv, fordi man hele tiden kan høre lidt af den anden families musik samtidigt. Hvilken familie har ikke sin musik for sig selv?
til top
Den unge Julie
Eks. 4
eks. 4
Beskriv med ord Julies musik. Måske er der nogle der vil danse Julies dans?
Familiemusik igen
Eks. 5
eks. 5
Spørgsmål 2
Efter Julies dans kommer der igen familie-musik, men kun den ene famile, som du hører i eks. 5.  Er det første eller anden familie?
Inden melodien kommer for fuld udblæsning, bliver den i eks. 5 spillet af et instrument, som man sjældent hører i et symfoniorkester, saxofonen.
saxofonens historie læs om saxofonen
Spørgsmål 3
Bagefter spiller en af orkestrets træblæsere melodien, hvilket instrument?
Svar på de tre spørgsmål:
svar på 3 spørgsmål
CMS med søgemaskineoptimering og ehandel